Naționala Uruguayului a fost surpriza plăcută a Cupei Mondiale din Africa de Sud. Sud-americanii au dat peste cap toate calculele și au ajuns până în semifinalele competiției, deși puțini considerau că pot trece de faza grupelor. Forlan & Co ne-au făcut să privim cu nostalgie Mondialul de pe continentul negru, aducând-ne aminte într-o oarecare măsură de prestația „tricolorilor” de la turneul final din SUA 1994.
Grupa cu același nume Asemănări sunt multe între România 1994 și Uruguay 2010. Pornind de la liderii din teren, Gică Hagi, respectiv Diego Forlan, și mergând până la evoluțiile peste așteptări, care au suprins asistența foarte plăcut. În primul rând, ambele țări au fost repartizate în grupa echipei-gazdă, SUA, respectiv Africa de Sud. Grupele din ’94 și 2010, în care s-au aflat România și Uruguay au purtat același indicativ, A. Asemănările nu se opresc aici. Țările organizatoare au terminat pe locul 3, cu același număr de puncte, 4.
Au terminat grupa pe primul loc Atât România, cât și Uruguay au învins echipa-gazdă, iar în aceste meciuri au înscris și jucători de bandă – Dan Petrescu, respectiv Alvaro Pereira. Ambele naționale au mers mai departe de pe primul loc și s-au confruntat în fazele eliminatorii cu loviturile de departajare. Din păcate pentru noi, aici intervin deosebirile. Uruguay a reușit să ajungă în semifinale, după ce i-a învins pe ghanezi la 11 metri. „Tricolorii” s-au împiedicat însă atunci de Suedia.
Hagi Vs. Forlan Liderii din teren, Hagi și Forlan, au contribuit din plin la parcursul celor două naționale-considerate surprizele plăcute ale celor două turnee. Vârsta lor era apropiată, Hagi-29, Forlan-31și ambii au fost purtători de număr 10. Mai mult, evoluțiile bune de la națională au venit după sezoane foarte bune la echipele de club – Hagi, cu Brescia, Forlan a câștigat Europa League cu Atletico Madrid.
Coincidențele ar putea merge și mai departe dacă Forlan va pleca în această vară la Juventus, echipă care îl dorește cu insistență. Atunci am putea spune că cei doi s-au transferat la echipe mari imediat după Mondial. Hagi a dat atunci Italia pe Spania, unde a fost transferat de Barcelona. Forlan ar face însă drumul invers, Spania-Italia.
Atât Hagi, cât și Forlan au plecat din cluburile din țara lor direct la echipe mari, Real Madrid, respectiv Manchester United. Însă niciunul dintre ei n-au reușit să impresioneze și au plecat după numai două sezoane. Au însă în palmares Cupa UEFA (Europa League) și, pe viitor, elementele comune ar putea să se înmulească, dacă e să ținem cont de faptul că Forlan încă mai are de jucat.
63 de meciuri a jucat Hagi pentru Real Madrid, în două sezoane, reușind să înscrie de 15 ori
63 de partide a jucat Forlan în cei doi ani petrecuți la Manchester United, timp în care a marcat de 10 ori
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER